Protezele complexe de hemibazin, alternativă pentru evitarea amputației membrelor

Protezele complexe de hemibazin, alternativă pentru evitarea amputației membrelor

Ortopedia modernă a evoluat simțitor în ultima perioadă, făcând posibilă efectuarea unor intervenții chirurgicale ce permit medicilor să propună pacienților diagnosticați cu diferite tipuri de tumori ale bazinului soluții alternative care să nu presupună amputația, dezarticulația membrelor, oferind astfel pacienților o calitate a vieții superioară după operație. Aceste tipuri de intervenții, diaponibile inclusiv în România, la Brașov, presupun, în primul rând, extirparea formațiunilor tumorale și țesuturilor osoase afectate, de către o echipă de chirurgic din diverse specialități (chirurgie generală, ortopedie-traumatologie, chirurgie vasculară, chirurgie plastică-estetică) și montarea unor proteze complexe, personalizate pentru pacientul respectiv, realizate computerizat conform imaginilor CT.

O astfel de intervenție chirurgicală deosebit de complexă a fost efectuată în anul 2016 de către o echipă multi-disciplinară, într-un spital din Brașov, în cazul unei paciente diagnosticate cu recidivă tumorală de os iliac, o tumoră de mari dimensiuni ce cuprindea toată jumătatea dreaptă a micului bazin.

interventie proteza hemibazin 11.07.2016_2

Interventie chirurgicala, echipa multi-disciplinara

Intervenția chirurgicală a durat 8 ore și a presupus proceduri chirurgicale complexe, printre care excizia întregului hemibazin drept, cu 1/3 din sacru, disecția vaselor mari din micul bazin și rezecția vaselor iliace interne, excizia musculaturii anterioare a coapsei și parțial a musculaturii posterioare, excizia în țesut sănătos a aripii sacrate, precum și rezecția peretelui abdominal până la arcul costal și coloana vertebrală. După îndepărtarea tumorii și a țesuturilor afectate, pacientei i s-a implantat o proteză personalizată de hemibazin, realizată la comandă în Germania conform tomografiei computerizate, iar pentru înlocuirea peretelui abdominal s-a implantat o plasă de substituție.

proteza hemibazin rx postoperator1

Radiografie post-operatorie

Având în vedere complexitatea cazului, medicii din alte unități medicale nu au reușit să îi propună pacientei o soluție care să îi poată salva membrul inferior, iar alternativa ar fi presupus o operație mutilantă, și anume dezarticularea membrului inferior drept (amputația hemibazinului și a membrului inferior drept). Soluția propusă de medicii brașoveni a presupus rezecția tumorii cu păstrarea membrului inferior, înlocuind osul afectat cu o proteză personalizată de hemibazin și o proteză de șold.

Conform declarațiilor producătorului protezei, care a fost comandată în Germania cu două luni înainte de operație, este cel mai complex implant furnizat de compania producătoare în Europa de Est. Pacienta va fi externată în zilele următoare, după mai mult de 20 de zile de spitalizare, recuperarea funcțională a membrului inferior fiind un proces de durată.

Simulare implant personalizat hemibazin

Simulare implant personalizat hemibazin

În cadrul unei conferințe de presă organizată de spitalul brașovean după intervenția chirurgicală Dr. George Muntean, medic primar ortoped, care a gestionat acest caz, a declarat: „Operația a fost deosebit de laborioasă. Am avut parte de o echipă de terapie intensivă care, fără să streseze deloc echipa chirurgicală, a reușit să mențină viața acestei paciente pe durata intervenției, lucru care nu a fost chiar ușor, întrucât pacienta a necesitat suplimentări sanguine destul de mari. S-a lucrat în permanență concomitent în două echipe, pacienta stând pe o parte: echipa de chirurgie generală și vasculară operând în interiorul bazinului, iar echipa de ortopedie și chirurgie plastică pe partea cealaltă, iar operația a durat în total 8 ore.”

Conferinta de presa: Dr. Bogdan Moldovan, Dr. George Muntean, Dr. Tudor Dumitrescu

Conferinta de presa: Dr. Bogdan Moldovan, Dr. George Muntean, Dr. Tudor Dumitrescu

„Ne bucurăm că pacienta noastră a evoluat bine, ne bucurăm în primul rând că a rămas cu noi, întrucât intervenția nu a fost lipsită de incidente postoperatorii. În primele zile au apărut probleme legate de circulația venoasă, respectiv un edem masiv al membrului inferior datorită faptului că în timpul operației vasele principale ale membrului inferior au fost tracționate, disecate, dar după tratamentul aplicat s-a ameliorat notabil iar acum suntem în măsură să externăm pacienta într-o stare bună.” a adăugat Dr. Muntean.

Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, a concluzionat: „A fost poate cea mai mare substituție de perete abdominal pe care am realizat-o la Spitalul Sf. Constantin iar cazul a reprezentat o provocare pentru întreaga echipă. Bineînțeles că va urma o recuperare din punct de vedere fizioterapic și neurologic, în așa fel încât rezultatul final se va vedea doar după câteva luni.”

Prin această intervenţie, spitalul privat braşovean și-a consolidat poziția în elita chirurgicală din România și a dovedit totodată faptul că intervențiile cu grad sporit de complexitate își pot găsi rezolvarea și în țară, iar pacienții nu sunt nevoiți să se deplaseze în străinătate pentru a beneficia de servicii medicale la nivel calitativ european.

Echipa medicală care a realizat această intervenție a fost formată din:

  • Anestezie-terapie intensivă  Dr. Luminița Cîmpeanu, medic primar ATI, șef secție ATI
  • Ortopedie  Dr. George Muntean, medic primar ortoped; Dr. Marius Nica, medic primar ortoped și Dr. Tudor Dumitrescu, medic rezident ortopedie
  • Chirurgie generală  Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, șef secție chirurgie generală; Dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurg; Dr. Costel Rad, medic specialist chirurg
  • Chirurgie vasculară  Dr. Svetlana Stan, medic specialist chirurgie vasculară, Dr. Lucian Toma, medic primar chirurgie vasculară
  • Chirurgie plastică  Dr. Marcel Albean, medic primar chirurgie plastică-estetică

Nu există comentarii

Scrie un comentariu

BACKED BY THE BEST

OUR GREAT SPONSORS

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.
TE INVITĂM SĂ NE CONTACTEZI

DATE DE CONTACT

Pentru programarea consultațiilor de ortopedie-traumatologie, ne puteți contacta telefonic la Call Center 0268.300.300 sau ne puteți lăsa un mesaj folosind formularul de mai jos:

Adresă:

TEO HEALTH S.A.
(Spitalul Sf. Constantin)

J08/419/2010
CUI: 26769017
Str. Iuliu Maniu nr.49
Brașov - România

Telefon:

CALL-CENTER: +4 0268.300 300
Fax: +4 0268.300 329

Program:

Luni - Vineri | 09:00 - 17:00
ARE YOU READY?

GET 907 THEME NOW